Karol Okrasa do współpracy zaprosił Grzegorza Russaka, miłośnika kuchni staropolskiej, w tym dań z dziczyzny, Giena Mientkiewicza, amatora polskich serów zagrodowych, Maję Sobczak z Qmam Kasze, propagatorkę potraw wegańskich, Panią Grażynę Wyrwas z Kaszub - animatorkę kultury, która specjalizuje się w tradycyjnych przepisach kaszubskich oraz Dorotę Wellman, dziennikarkę, entuzjastkę gotowania, autorkę książek. W najnowszej książce Lidla znajdziemy zarówno fakty i przepisy o kuchni polskiej, jak również ciekawostki i osobiste wspomnienia - gospodarza i zaproszonych gości.Atutem książki mają być też ilustracje autorstwa Andrzeja Pągowskiego, znanego szerszej publiczności z ponad tysiąca plakatów, m.in. filmowych i teatralnych.
UWAGI:
Na okładce: Kuchnia Lidla.pl.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
To wyjątkowa książka kulinarna z przepisami kuchni wegańskiej na każdą porę roku!Jak zaplanować posiłki, by nie marnować produktów? Jak szybko i łatwo przygotować bogate w składniki odżywcze dania? Tego wszystkiego dowiesz się, czytając Kuchnię wegańską na każdą porę roku.Znajdziesz tu tygodniowe jadłospisy w podziale na cztery pory roku, a dzięki prostym wskazówkom będziesz mógł ten sam produkt wykorzystać do przygotowania kilku potraw.
UWAGI:
Ilustracje na wyklejkach.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Historia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse - z Bretończykiem Gwendalem i francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem... i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić napady tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser - z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią, można dotrzeć do półpłynnego, pikantnego wnętrza.
Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez Rok w Prowansji czy Pod słońcem Toskanii , przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu oraz przygód z francuską kuchnią. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa "sukces" i odkrywaniu i odkrywaniu, co się naprawdę liczy, co to znaczy być szczęśliwym, jak odnaleźć się w małżeństwie i w obcym kraju.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki Lunchbox na każdy dzień, wraca z nowymi przepisami!Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie!Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo!Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
UWAGI:
Na grzbiecie oznaczenie części: 2. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
“Make cooking easier" to książka kucharska z przepisami na cztery pory roku. Wraz z nią, w kuchni znajdzie swoje miejsce każdy pasjonat gotowania i pieczenia.Spośród wielu dostępnych książek kucharskich warto wybierać te, które będą jak najbardziej uniwersalne i pasujące do charakteru naszej kuchni. “Make cooking easier" jest pozycją obowiązkową dla każdego pasjonata gotowania, przepisy w niej zawarte przygotowane są z dużą starannością i dokładnością.Aż trudno uwierzyć jak wiele przydatnych porad można znaleźć w jednej książce przeznaczonej do użytku kuchennego. Żadne z dań nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności ani sprzętów, których nie posiadamy w każdym domowym gospodarstwie. Zosia Cudny kierowała się zasadą: zdrowo, ale i smacznie. W niniejszej książce kucharskiej nie znajdziemy sposobów na przyrządzenie popularnych fast foodów, znajdziemy za to przepisy na proste przekąski i nieskomplikowane obiady. Wszystkie posiłki są dobrze zbilansowane i stanowią przemyślane elementy zdrowego odżywiania. Nie trzeba wielkiej ilości chemii, aby wyczarować na stole prawdziwe dzieło sztuki, wystarczą tylko i wyłącznie naturalne składniki. Tutaj wszystko działa zgodnie z naturą.W książce znajdziemy przepisy na cztery pory roku, w zależności od tego, co widzimy za oknem, możemy wyczarować orzeźwiające lub rozgrzewające dania. Nie ma problemu z ciepłą, pożywną zupą na zimowy wieczór, tak samo jak z letnim i lekkim chłodnikiem w cieplejsze dni. Każdy znajdzie coś dla siebie, jednocześnie wykorzystując sezonowe owoce i warzywa, co zdecydowanie zmniejszy koszty przygotowania posiłków. Zdrowe przepisy zachęcą nawet i małego niejadka do spróbowania czegoś innego niż chipsy czy słodycze, również ze względu na kolorowy i pomysłowy sposób przyrządzenia. Dzięki lekturze dowiesz się jak przygotować domowe gofry, grillowanego pstrąga czy domowe spaghetti.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mama na roślinach obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia - także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie - od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni